KEPUPUSAN FLORA DAN FAUNA PDF

Available in National Library (Singapore). Author: Wahida Abdullah., Length: 27 p.: Identifier: Tenggiling Diancam Kepupusan. Article (PDF Available) Antara kepelbagaian flora dan fauna yang unik di Malaysia termasuklah tenggiling. Go to Bing homepageSign My savesThere are no results for kepupusan flora dan fauna language enCheck your spelling kepupusan flora dan fauna try different.

Author: Tutilar Vudoran
Country: Albania
Language: English (Spanish)
Genre: Art
Published (Last): 28 July 2015
Pages: 364
PDF File Size: 4.62 Mb
ePub File Size: 18.17 Mb
ISBN: 191-5-58890-750-8
Downloads: 77021
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: JoJorr

Pendidikan kepada generasi tua juga penting dilakukan. Orang ramai juga tidak boleh melakukan aktiviti pembakaran dengan sesuka hati. Sesiapa yang melanggar syarat tersebut akan didenda tidak melebihan RM atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya. Malaysia adalah sebuah negara yang cukup kaya dengan khazanah alam. Kenderaa berdaftar digunakan dalam Malaysia semakin meningkat, ini juga bermaksud pencemara udara semakin meningkat dari semasa ke semasa di Malaysia.

Nama saintifiknya adalah Dicerorhinus sumatrenesis.

TINGKATAN 1- KEPUPUSAN FLORA DAN FAUNA

Antara kesan bencana alam ini ialah merosakkan habitat, menyebabkan kematian haiwan dan tumbuhan, mengganggu kitar semula jadi dan pencemaran alam sekitar. Hal ini berpunca daripada hutan tidak lagi dapat berfungsi sebagai kawasan tadahan hujan.

Pembuangan sisa-sisa dari kawasan petempatan ikan seperti Kampung Air, Sabah mencemarkan air laut.

  HISTORY BEGINS AT SUMER THIRTY-NINE FIRSTS IN RECORDED HISTORY PDF

Istilah ” kehilangan habitat ” dan ” pengurangan habitat ” juga digunakan untuk erti yang lebih luas, termasuk kehilangan habitat akibat faktor-faktor lain seperti pencemaran air dan bunyi. Apabila air hujan asid telah meresap ke dalam tanah, ia akan mengakibatkan tanah tersebut tidak lagi subur. Dalam industri pertanian pula, penggunaan racun yang berleluasa boleh mengancam keselamatan alam sekitar. Di negara ini, terdapat pelbagai jenis spesis flora dan fauna yang sentiasa dwn dalam habitat semula jadi mereka.

Black Shrew adalah mamalia yang kelihatan seperti tikus yang hanya terdapat di Kota Kinabalu, Sabah. Terdapat enam peratauran dan akta yang telah digubal bagi mengawal pencemaran bunyi dan kualiti alam sekitar. Selain itu,hutan-hutan yang diterokai menyebabkan tanah yang dilindungi terdedah kepada pelbagai bencana alam.

Disclaimer Privacy Advertisement Contact Us. Essentials of Conservation Biology.

Kaladevi’s Blog | Pendidikan Moral | Page 3

Di samping itu, langkah-langkah lain yang boleh dilakukan adalah kepulusan barangan yang mempunyai label kecekapan tenaga seperti peti sejuk, televisyen dan penghawa dingin. Letupan gunung berapi, gempa bumi, kemarau, Kebakaran hutan, banjir dan taufan boleh menyebabkan keseimbangan alam tergugat.

Ini mengakibatkan petani akan mengalami kerugian yang besar. Hasilnya, yang diberi sebagai peratusan kajian kes yang mana setiap parameter mewakili faktor penting, memberikan pengutamaan kuantitatif bagi punca-punca langsung dan tidak langsung yang mana paling penting.

  A GATEWAY TO MODERN GEOMETRY THE POINCARE HALF-PLANE PDF

Degradasi, fragmentasi dan pencemaran habitat merupakan aspek-aspek pencemaran akibat manusia yang tidak semestinya melibatkan pemusnahan habitat terang-terangan, namun tetap mengakibatkan keruntuhan habitat. Afuna pembakaran bahan api fosil menghasilkan gas beracun seperti karbon monoksida dan sulfur dioksida.

Saturday, August 21, Kesan menjalankan aktiviti perikanan pertamanya ialah kepupusan fauna dan flora lautan.

Range ecology, global livestock influences. Dengan peraturan-peraturan dan akta yang dijalankan oleh pihak kerajaan ini maka pencemaran bunyi dapat dikurangkan walaupun tidak dapat dihapuskan.

Pilot Analysis of Global Ecosystems: Diambil daripada ” https: Bunyi bising mampu menyebabkan tekanan, meningkatkan risiko kematian dengan menukar keseimbangan sensitif pengesanan dan mengelak pemangsa atau mangsa dan juga menganggu penggunaan bunyi mereka dwn perhubungan terutama berkaitan dengan navigasi. Florx adalah meminimumkan pencemaran udara ke tahap yang lebih rendah.

Tenggiling Malayan Pangolin ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Tujuan kempen diadakan ialah menyedarikan masyarakt tentang kepentingan memeliharan dan menjaga alam sekitar. Global Biodiversity Assessment, Cambridge Univ.

Banyak cara yang dapat mengatasi pencemaran udara.