GOVOR PTICA ATTAR PDF

Govor ptica ~ Feriduddin Muhammed Attar,. By Kapije mudrosti · Updated about 3 years ago. Already tagged. 1. Already tagged · Already tagged. 2. Govor Ptica – likes · talking about this. Ako hoćeš da živiš, umri u Ljubavi; umri u Ljubavi ako želiš da ostaneš u životu. Rumi. Odatle mu i potječe nadimak Attar, što znači trgovac biljem ili apotekar. Knjiga o tajni (Asrar-nama); Knjiga o odabranika (Muhtar-nama); Govor ptica (Muntiq.

Author: Dalar Yok
Country: Mali
Language: English (Spanish)
Genre: Art
Published (Last): 24 February 2007
Pages: 457
PDF File Size: 6.21 Mb
ePub File Size: 19.69 Mb
ISBN: 291-4-37762-983-3
Downloads: 32596
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kejar

Kad se more dobre volje zatalasa, u tim valovima svi iskreni tada nadu spasa. Abbas Ariazand Konzul za kulturu i direktor Kulturnog centra I. Ima l’smisla ikakvoga tvoje bijedno stanje?

Potom su u sedam ptjca skriveni svi ostali mekami.

We need your help to maintenance this website. Sultan gogor zakaskati tom usudu. Alexa Actionable Analytics for the Web. Withoutabox Submit to Film Festivals. Zar je to ljubav odana, zar vas sram ne ubi?

Lednom vodom mu je lice polio ne bi l’vatru ljubavi njegove rashladio. Od tih silnih ptica zatamni se nebo; sve na pravi put da spremi pupavac bi trebb. Na dvoru Tvome razum se zbuni, gubi nit vodilju koja ga trebala usmjeriti ka Tvome putu. Tad ga neki sufija spazi te ga zapita: LI snu vidje od svjetlosti more, iz tog mora meleci joj zbore: Kao kakva mlada ponosno i samosvjesno, zvjerao je brzim okom i lijevo i desno. Osmotri dobro one koji su do Njega stigli; na putu su se uzajamno podupirali.

  HOOKED BY NIR EYAL PDF

On mjedan zalogaj ne uzme a da ne shvati da je uronjen u more milosti, da ga ljubav svugdje prati.

Feriduddin Attar – Wikipedia

ComiXology Thousands of Digital Comics. Zar si sve ptic i srebro izgubio? Tu je sto hiljada meleka moralo naricati da bi Adem nebesku svjetlost mogao primiti. Na, evo vam vuna, dajte mi Jusufa, za cjenkanje ja vam nemam vremena! Govor Ptica potanko opisuje sve mekame, i sva stanje salika —duhovnog putnika— na njegovom putu do istine.

Prodorni krik pusti te progovori: I kad krv tvoga srca cijelo more napuni, znaj da si zastao na prvoj krivini. Pa sve da on ponekad ispravno postupi, krvlju su natopili zemlju sultanski prijestupi! Nisu mogli ni sanjati pred kime su se poklonili ne bi od njega komad kruha izmolili. No, na blago moje ne budite horni, nit’ na mene, dragi, bud’te ljubomorni. Tihe vode peru nemir ovogsvijeta; da napustim potok, ja nemam srkleta. Ma ko krene ovim putem ubrzo taj attae da ga zgoda i nezgoda na tom putu prati.

Kad ga ugleda, sultan Mahmud naredi: I mada me je tuga u bhjedu sjenku pretvorila, poput svjetlosti bih ti poletio kad bi mi vrata svoja otvorila. Avaj, kako si samo ti nezahvalna, a niska odanost oko attarr ti vezana! Svijet ptica je na put krenuo, no samo trideset ih je na cilj stiglo. I kako je svoju sudbu svezao za vlat njene kose, vjeru ostavio, pustio da ga vjetrovi strasti nose. Ponijet’ ne mogu ni bol ni njihovu slavu; patnja pripada onima koji donose Objavu.

  FORD 98 EXPEDITION OWNERS MANUAL PDF

Get to Know Us. I zar nije bolje biti na ruci sultana no potucati se pustinjama u vrelini dana? Please copy and paste this embed script to where you want to embed Embed Script.

Cijeli univerzum Njega nije vrijedan! Ustani, probudi se, pokreni se sada iza vela svog neznanja i zabluda! I ona je sa drugima tog predivnog dana nastojala dosegnuti lice sultana. Tu on nalazi razne figure i ornamente, Zemlju, nebesa, zvijezde i planete.

Zar smo se tako dogovorili, ja ahbabe sve izgubih, prijezir njihov zaradih, a tvoju ljubav ne zadobih. Gospodaru, me sad prihvati me nazad istim putem vrati! Sve dok vam ta milost ne bude dana, jedan treptaj oka mudrog Sulejmana.

We need your help! Get fast, free shipping with Amazon Prime.

Govor Ptica Feriduddin Muhammed Attar

U ovoj dolini sve stvoreno nestaje bez traga! I ako bi sve od agtar do Mjeseca moralo nestati, u nogu hromog mrava bi sve to moglo stati. Rabija je bila kruna evlija,’ na putu za Mekku sedam godina je bila.